Blog

Tulajdonjog-fenntartás és függőben tartás az ingatlan adásvételnél

Ingatlan-adásvétel esetén előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a vevő és az eladó közötti tranzakció nem zárul le azonnal, és a tulajdonjog-fenntartás vagy a függőben tartás jön képbe. De vajon mit is jelentenek ezek a fogalmak?

             

 

           Tulajdonjog-fenntartás

 

 

Gyakori eset ingatlan, különösen lakás, lakóház adásvételnél, hogy a vételár nem egy összegben kerül kifizetésre a szerződés megkötésekor, hanem később, részletekben vagy egy összegben. Amíg a vételár nincs kifizetve maradéktalanul, addig többnyire nem kerülhet sor a vevő tulajdonjogának bejegyzésére. Tehát az eladó fenntartja a tulajdonjogát a vételár teljes kifizetéséig. Ennek határidejét a felek állapítják meg, ami bármilyen hosszú lehet, nincs korlátozva.

 

 

Ha a vételár kifizetésére megállapodott határidő hosszabb, mint hat hónap, akkor a földhivatalban bejegyzésre is kerül a vevő javára a tulajdonjog-fenntartással történt eladás ténye, tehát az ingatlan tulajdoni lapján látható lesz, hogy eladó és vevő adásvételi szerződést kötött.

 

A tulajdonjog fenntartásának ingatlan-nyilvántartási feljegyzése egy biztosíték az eladó és a vevő részére. Az eladó biztos lehet benne, hogy a vevő nem válik az ingatlan tulajdonosává, amíg a teljes vételár, minden részletet ki nem fizetett. A vevő számára pedig biztosítja, hogy a vételár kifizetését követően az övé lesz az ingatlan, és az eladó nem adhatja el másnak, és nem terhelheti meg. A tulajdonjog-fenntartás bejegyzése ugyanakkor nem véd a végrehajtástól, ha az eladónak tartozása áll fenn.

 

 

Függőben tartás

 

Ha a vételár kifizetésére megállapított határidő kevesebb, mint hat hónap, akkor a földhivatalban a vevő tulajdonjoga bejegyzésének függőben tartását szokták kérni mindaddig, amíg nem történik a vételár kifizetése, és ez alapján az eladó bejegyzési engedélyének benyújtása. A függőben tartás alapján vevő tulajdonjogának bejegyzése iránti kérelme a tulajdoni lapon széljegyként szerepel, tehát folyamatban lévő eljárásként, egészen a bejegyzési engedély benyújtásáig, legfeljebb hat hónapig.

A függőben tartás egy eljárásjogi kategória, azonban jelentős szerepet játszik egy adásvételi szerződés során a felek jogainak védelmében.

A széljegyen függőben tartás mind az eladó, mind a vevő érdekét védi. A kérelem benyújtását követően az eladó nem adhatja el, nem terhelheti meg az ingatlant, és a beérkező egyéb kérelmek elbírálására csak a tulajdonjog bejegyzését követően kerülhet sor, így ezzel pl. a végrehajtási jog bejegyzése kivédhető, ellentétben a tulajdonjog-fenntartás tényének feljegyzése esetén.

A függőben tartásos eljárás hátránya a korlátozott időtartama, csak hat hónapig lehetséges, és nem hosszabbítható meg.

 

Az adásvétel során a tulajdonjog-fenntartás és a függőben tartás olyan eszközök, amelyek segíthetnek az eladónak és a vevőnek biztonságosan és hatékonyan lebonyolítani az ügyletet. Fontos megérteni ezeket a fogalmakat, és alaposan átgondolni, hogy melyik megoldás t a legmegfelelőbb egy adott helyzetben. Ezek az eszközök megkönnyítik az adásvételt, miközben védelmet nyújtanak mindkét félnek az esetleges kockázatokkal szemben.

Ne feledje, minden eset egyedi, és az adásvételi szerződés előkészítése és megkötése során az eljáró ügyvéd fog tanácsot és útmutatást adni abban, hogy melyik jogi eszköz alkalmazására van szükség, illetve melyiket ajánlott alkalmazni