Blog

Miért fontos a jó szerződés?

A jó szerződés megfelelő védelmet nyújt probléma, a szerződés nem teljesítése vagy válság esetén. Mi, ügyvédek a szerződéseket a lehetséges problémák, válságos helyzetek figyelembe vételével írjuk, felkészülve azokra, bármely okból is erednek. Biztonságban érezheti magát, és előnyre tesz szert az a cég, amelyiknek a szerződései megfelelő megoldásokat tartalmaznak probléma és válság esetére. Egy megfelelően kidolgozott szerződés akár arra is alkamas lehet, hogy egy jogvita perré alakulását kivédje.

 

Ezért fontos, hogy

ő8a szerződéseket írásba foglalják,

ő8rendszeresen ellenőrizzék a szerződések megfelelőségét,

ő8a fizetési feltételek alaposan kerüljenek kidolgozásra,

ő8benne legyenek a szerződésben a megfelelő biztosítékok és jogkövetkezmények nem fizetés, illetve nem teljesítés esetére,

ő8elállási és felmondási lehetőséget és feltételeket részletesen szabályozza a szerződés.

 

 

Miért fontosak a felsoroltak?

 

A szerződés írásba foglalása iránti igényt az ókori Rómából eredő szólás is megerősíti: A szó elszáll, az írás megmarad. Latinul: Verba volant, scripta manent.

Változhatnak a jogszabályok, a szerződő felek érdeki és elvárásai, az árak, díjak, üzletpolitika, stb., mindezek miatt legalább évente egyszer szükséges a meglévő és érvényben lévő szerződések ellenőrzése, továbbá a használt szerződés-sablonok felülvizsgálata.

A fizetési feltételek részletes kidolgozása az egyik legfontosabb része egy szerződésnek, hiszen enélkül létre sem jön az adott szerződés (kivétel az ingyenes szerződések, amelyek cégek esetében nem igazán fordulnak elő). Minél részletesebben van szabályozva, annál jobb. Kiemelkedő figyelmet kell fordítani az esetleges fizetési késedelem jogkövetkeményeinek szabályozására, illetve ha valamilyen feltétele van a fizetésnek, akkor a feltétel minél alaposabb körülírására. A fizetési feltételek mindig az adott szerződés-típus sajátosságaihoz és a szerződő felek érdekeihez igazodnak, lehetnek egészen egyediek is.

Jogvita rendszerint a nem fizetésből és nem teljesítésből vagy a nem szerződésszerű teljesítésből alakul ki. Ezért az ezekre vonatkozó biztosítékokra és jogkövetkezményekre kiemelkedő figyelmet kell fordítani. Itt lehet szó késeldemi kamatról, kötbérről, bánatpénzről, szavatossági kötelezettségről, vagy annak kizárásról, jótállásról, elállási vagy felmondási jogról, stb.

A szerződés megszűnésének eseteit is célszerű részletesebben szabályozni, mint ahogyan az a Polgári Törvénykönyvben megtalálható, hiszen ily módon lehet kialakítani úgy a szerződést, hogy az a szerződő felek érdekeit szolgálja, és megelőzzék egy jogvita kialakulását, vagy segítsék a már kialakult jogvita megoldását. 


 

A szerződés lényeges feltételeinek, a felelősségnek, a szerződéses biztosítékoknak, titoktartási, adatvédelmi rendelkezéseknek a szerződésbe foglalása jogi szakértelmet igényel. A szerződés elkészítése során a vállalkozási érdekeit és a jogszabályi lehetőséget egyaránt figyelembe kell venni. Ezért a cégek szerződéseinek elkészítéséhez, ellenőrzéséhez javasolt kellő szakértelemmel rendelkező ügyvédet megkeresni.