Blog

Ingatlan vonatkozásában csak ügyvéd készíthet okiratot

 

Nemcsak magát az adásvételi szerződést és annak aláírását követően a hozzá kapcsolódó okiratok elkészítése és ellenjegyzése tartozik az ügyvéd feladatai       körébe, hanem az adásvételi szerződést megelőző bármely okirat, amely lehet vételi szándéknyilatkozat, annak elfogadása, adásvételi előszerződés, foglaló átadásáról készült okirat.

 

Az okiratszerkesztés, az okirat ellenjegyzése, és az ezzel összefüggésben végzett letétkezelés (azaz az ajánlati biztosíték, foglaló, vételárrészek, de akár a bejegyzési engedély letétbe vétele és kiadása) mind ügyvédi tevékenységnek minősülnek az ügyvédi tevékenységről szóló törvény alapján. Ebből következik, hogy az ingatlanközvetítőknek, ingatlanosoknak nem lehet vételi ajánlatokat, szándéknyilatkozatokat készíteni a szerződő felek számára. Ezt megerősíti a Lakástörvény 64/A. § (1) bekezdés d) pontja is, amely kifejezetten rögzíti, hogy az ingatlanközvetítőaz ügyletek lebonyolításához szükséges dokumentációk és okiratok beszerzésével és előkészítésével - ide nem értve az okiratok megszerkesztését és azok ellenjegyzését - összefüggő feladatokat látja el”. Az ingatlanközvetítő kizárólag a közöttük fennálló jogviszonyhoz kapcsolódóan vehet át pénzt a leendő eladótól és / vagy vevőtől, más címen nem.

 

Az ingatlanközvetítőknek az adásvétel során más a szerepe, mint az ügyvédeknek. Az ingatlanos összehozza a keresletet a kínálattal, az ingatlan minél gyorsabb és az eladó által szabott paramétereknek minél inkább megfelelő eladása, az ügylet létrehozása motiválja őket, mivel így biztosított a jutalékuk, és a piac mozgása.

Az ingatlanos tehát összehozza az ügyletet, az ügyvéd pedig elkészíti és ellenjegyzi az adásvételi szerződést, ennek során felel az adásvétel lebonyolításáért szakmailag, etikailag, felelősségbiztosításával, és akár magánvagyonával is.

 

Még egy kérdése felmerül az ingatlanközvetítő közreműködését illetően, mégpedig az, hogy a vevő, illetve a felek kötelesek-e igénybe venni az ingatlanközvetítő által ajánlott ügyvéd szolgáltatását. A válasz egyértelműen az, hogy nem. A vevő szabadon választhatja ki a szerződést készítő ügyvédet, ami semmilyen hátránnyal nem járhat számára. Az ingatlanközvetítő többnyire érdekelt abban, hogy az általa javasolt ügyvéd készítse a szerződést.

 

Itt még fontos megjegyezni, hogy ügyvéd és ügyvéd szolgáltatása között jelentős különbség lehet, kezdve az ügyvédi iroda környezetétől az ingatlanügyletekben megszerzett szakmai tapasztalatig. Javaslom minden leendő szerződéskötő félnek, hogy az ügyvéd megbízása előtt mindenképpen tájékozódjon arról, hogy az adott ügyvéd kellő tapasztalattal rendelkezik-e az ingatlanügylet területén.