Blog

Tudnivalók a nonprofit kft-ről

A nonprofit kft. nevében is benne van a legfőbb jellemzője, hogy „nonprofit” jelleggel működik, vagyis a társaság nyeresége nem osztható fel a tulajdonosok között, hanem az a társaság vagyonát gyarapítja, és azt a cég tevékenységére kell fordítani. A cég gazdasági tevékenysége tehát nem a tagok jövedelemszerzését, hanem a társaság céljának megvalósítását szolgálja.

 

Milyen tevékenységeket végez egy nonprofit gazdasági társaság?

 

Gyakran önkormányzati, állami szervek hoznak létre nonprofit céget, elsősorban kft-t valamilyen közhasznú feladat ellátására. Ilyen esetben a szervek koordinálják a feladatokat, azokat pedig ténylegesen a nonprofit vállalkozások látják el. Ilyen tevékenység lehet pl. egészségügyi ellátás, gyermek- és ifjúság-védelem keretében nyújtott szolgáltatás, kulturális és sport-tevékenységek segítése, stb.

Nem szükséges ugyanakkor egy nonprofit kft. esetében, hogy közhasznú feladatot lásson el, nem kell, hogy feltétlenül valamilyen társadalmilag hasznos célt szolgáljon.

 

Milyen jogszabályok vonatkoznak a nonprofit kft. alapítására?

Nonprofit vállalkozás nem csak korlátolt felelősségű társaság lehet, hanem betéti társasági vagy közkereseti társasági formában is létrehozható. Alapítására a Polgári Törvénykönyv társasági jogi szabályai irányadóak, hasonlóan egy „normál” céghez. További szabályokat tartalmaz még az alapításra vonatkozóan az ún. Cégtörvény.

A társaság cégnevében fel kell tüntetni a nonprofit jelleget.

Fontos különbség a kft. és a nonprofit kft alapítása között, hogy a nonprofit kft. esetében az általános követelményeken felül további kötelező elemeket kell tartalmaznia a társasági szerződésnek, továbbá a cég bejegyzési eljárásban nincs lehetőség egyszerűsített eljárásra, és az alapítás illeték- és közzétételi díj-köteles, amelynek összege 100.000,- Ft, illetve 5.000,- Ft.

Nonprofit kft. ügy is létrejöhet, hogy egy meglévő kft. tagjai döntenek úgy, hogy a továbbiakban nonprofit módon működnek tovább.

 

Mikor közhasznú egy nonprofit kft?

A választ a kérdésre az egyesülési jogról, a civil szervezetek jogállásáról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény adja meg, tehát a törvényben foglalt feltételek teljesülése esetén. Közhasznú olyan tevékenység lehet, amely egy konkrétan meghatározott közfeladat ellátására irányul, és hozzájárul a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez.

 

Hogyan működik egy nonprofit kft?

Alapvetően úgy, mint egy „normál” kft, viszont a legfontosabb különbség, hogy más profitorientált gazdasági társaságokkal szemben az, hogy a nonprofit szervezet nem nyereségorientált társaság. 

A napi működés szempontjából a Polgári Törvénykönyv rendelkezései irányadóak.

 


 

Ügyvédként jelentős tapasztalattal rendelkezem a társasági jog területén, ezért keressen bátran, ha nonprofit kft-t szándékozik alapítani, vagy ha több információra van szüksége a nonprofit vállalkozásokat illetően.