Blog

Mikor lehet szüksége működő cégeknek ügyvédi közreműködésre?

A működő cég bejegyzett adatainak módosításához ügyvéd igénybevétele kötelező. Az alábbiakban ismertetek néhány tipikus esetet, amikor cégmódosítás szükséges. A legjobb, ha cégügyekre specializálódott ügyvédet bíz meg a feladat elvégzésére.

Tőkeemelés

A társaság jegyzett tőkéjének felemelése az erről szóló társasági határozattal és cégbírósági bejegyzéssel történik. A tőkeemelés történhet a meglévő cégvagyon terhére, valamint a már meglévő vagy a leendő tagok pénzbeli vagy nem pénzbeli hozzájárulása (apport) útján.

 

Cégeladás, vásárlás - üzletrész átruházás

A társasági üzletrész átruházható akár részben, akár teljes egészében, egy másik társasági tagra, vagy kívülálló személyre. Az átruházás során figyelemmel kell lenni arra, hogy csak a teljes egészében befizetett törzsbetétre eső üzletrész ruházható át, és arra is figyelni kell, hogy a létesítő okirat előírja-e a taggyűlés beleegyezését az üzletrész átruházásához. Emellett tekintettel kell lenni a tagokat és a társaságot megillető elővásárlási jogra.

 

Cégnév módosítása

A társaság cégelnevezésének módosításakor ugyanazon jogszabályi előírásokat kell figyelembe venni, mint az alakuló társaság cégnevének megválasztásánál. A cég úgynevezett vezérszava nem egyezhet, meg a már bejegyzett társaságok elnevezésével, és a hasonlóság elkerülésére is ügyelni kell. A cégnév ellenőrzésére kiválóan alkalmas a www.e-cegjegyzek.hu internetes oldal.

 

Vezető tisztségviselőket érintő változások

Ha a társaság vezető tisztségviselőjének, ügyvezetőjének, felügyelőbizottsági tagjának stb. megbízatása lejárt és azt a tagok (részvényesek) meg kívánják hosszabbítani, vagy a társaság új ügyvezetőt választ, úgy ezt a tényt a cégnyilvántartásban is fel kell tüntetni. Irodánkban elkészítjük a képviseletre jogosult személy cégaláírási nyilatkozatát is, tetszőleges példányszámban.

 

Székhely, telephely, fióktelep módosítás

Ha a társaság korábbi székhelyéről más címre költözik, úgy azt köteles a cég 30 napon belül a cégbíróságnak bejelenteni. A kérelmet csak jogi képviselő útján lehet benyújtani. Ha a társaság székhelye más megyébe kerül át, akkor a cégbíróság az iratokat átteszi az új székhely szerint illetékes cégbíróságra. A székhelyként (telephelyként, fióktelepként) használni kívánt ingatlan tulajdonosa írásos hozzájárulása nélkül nem lehet az ingatlant a cégnyilvántartásba bejegyezni. Gyakran ismétlődő kérdés, hogy jelzáloggal terhelt ingatlant lehet-e székhely (telephely, fióktelep) céljára rendelkezésre bocsátani. Nincs akadálya ennek, hiszen a jelzálog esetén a zálog a kötelezett birtokában marad, és rendelkezési joga nincs olyan mértékben korlátozva, hogy egy gazdasági társaság székhelyéül rendelkezésre ne bocsássa az ingatlant. A székhely céljára történő használatba vétel ugyanis nem keletkeztet tulajdoni igényt a társaság részére, és az ingatlanra vezetett esetleges végrehajtást tűrni köteles a társaság. Amennyiben a társaság bérleti szerződés alapján használja a székhelyül szolgáló ingatlant, abban az esetben a tulajdonosváltozás önmagában nem érinti a bérlet szerződést, tehát nem szünteti meg a bérleti jogviszonyt, az változatlan feltételekkel továbbra is fennmarad. Természetesen egy végrehajtás esetén a társaságnak a székhelyen tárolt ingóságai nem vonhatók ilyen esetben végrehajtás alá.

 

Tevékenységi kör módosítás

A gazdasági társaságok tevékenységi köreinek módosítását már nem a cégbíróságon kell bejelenteni, hanem az adóhatóságnál, és ez az eljárás díjmentes. Szükség esetén kérje könyvelője segítségét az adóhatósági változás-bejelentéshez. A változást a cégbíróság felé az adóhatóság jelzi. A fötevékenység változása kapcsán ugyanakkor módosítani szükséges a társasági szerződést. Ezen kívül vannak olyan speciális esetek, pl. pénzintézetek esetében vagy pályázat kapcsán, amikor előírás a tevékenységi kör szerződésben történő feltüntetése.

 

Egyéb, a cégjegyzéket érintő változások

Minden olyan adatra vonatkozó módosulást be kell jelenteni a cégbíróságnak (változásbejegyzési eljárás keretében), amely a cégjegyzékben megjelenik. Általában 30 napos határidőt szab a cégtörvény. Ha nem biztos benne, hogy a cégnél kívánt változást be kell-e jelenteni a cégbíróságnak, kérje az ügyvéd tanácsát.

 

Változásbejegyzés költsége

A társaság adataiban bekövetkezett változások bejegyzésért általánosságban 15.000,- Ft eljárás díjat és 3.000,- Ft közzétételi díjat kell fizetni. Ez alól kivétel az átalakulás, egyesülés, szétválás, minősített többséget biztosító befolyás létrejötte, valamint az elismert vállalatcsoportként való működés, illetve a nyilvánosan működő részvénytársaság cégadataira vonatkozó változás bejegyzése, amikor az illeték összege 50.000,- Ft. Átalakulásnál a kétszeri közzétételi költségtérítés 30.000,- Ft. Ezen felül van az ügyvédi munkadíj, amely a társaságnál bekövetkezett változás tárgyától függ.