Blog

Meghatalmazás ingatlan adásvételi szerződésnél

Gyakran előfordul, hogy az eladó vagy a vevő valamilyen oknál fogva nem tud jelen lenni az adásvételi szerződés aláírásakor.

Erre az esetre adhat meghatalmazást családtagjának, a mellette szerződő másik félnek, vagy bárkinek, akiben megbízik, hogy helyette és nevében eljárjon. A meghatalmazás szólhat az adásvétel feltételeinek megtárgyalására, az okirat aláírására, vételár átvételére, külön-külön is, akár akár teljes körűen mindenre. A meghatalmazás lehet határozatlan idejű, vagy egy meghatározott időre vagy feltétel bekövetkeztéig szóló.

Fontos tudni, hogy adásvételhez csak olyan meghatalmazás használható fel, amely tartalmazza ugyanazokat a személyes adatokat, amelyeket az adásvételi szerződésnek is tartalmaznia kell, továbbá ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzéshez kötött. Tehát, ha meghatalmazott útján szeretne szerződni (ingatlannal kapcsolatos bármilyen szerződést megkötni), akkor fel kell keresnie egy ügyvédet. Nem elegendő, ha otthon készítenek egy meghatalmazást, akkor sem, ha két tanú aláírja.