Blog

Albérlet-keresési roham – Mire kell figyelmi a bérleti szerződés megkötésénél?

Közeledik az őszi tanév-kezdés az felsőoktatásban, kihirdették a felvételi ponthatárokat, és megkezdődik az albérlet-keresési roham.

Mind a bérbeadóknak, mind a bérlőknek körültekintően kell eljárni a bérleti szerződés megkötése során.

 

Korábbi írásomban több pontban összefoglaltam, mire érdemes figyelmi a bérleti szerződés megkötésekor. A cikk itt elérhető: Dr. Szakáll Ügyvédi Iroda - 10 tipp, mire figyelj mindenképpen bérbeadóként az ingatlan bérleti szerződés megkötésekor (drszakall.hu)

 

A legfontosabb, hogy a bérleti szerződést mindenképpen írásban kell megkötni, amelyhez célszerű lehet akár ügyvéd segítségét is kérni.

Egyre elterjedtebb szokássá vált, hogy a bérleti szerződés mellé úgynevezett „kiköltözési nyilatkozatot” kér a bérbeadó, amelyet a bérlő közjegyző előtt tehet meg. Ebben a nyilatkozatban a bérlő egyoldalú kötelezettséget vállal arra, hogy a szerződés megszűnése esetén meghatározott időn belül kiköltözik, továbbá arra is, hogy bérleti díj és rezsi-tartozás esetén megfizetni. A nyilatkozatban foglalt kötelezettség megszegése esetén a bérbeadó követelése közvetlenül, bírósági eljárás nélkül végrehajthatóvá válik.

 

Megkönnyítendő a bérleti szerződés megkötését, készítettem egy minta-szerződést, amely a bérleti szerződés lényeges feltételeit tartalmazza, a leggyakrabban előforduló körülmények figyelembe vételével. Természetesen vannak egyedi esetek, és nem alkalmazható a mintaszerződés minden egyes bérletre, éppen ezért a bérleti szerződés minta használatának biztosítása nem minősül jogi tanácsadásnak részemről, és ezért annak konkrét esetben történő felhasználásáért sem vállalok felelősséget. Erre csak egyedi megbízás esetén van lehetőség.

 

Részlet a bérleti szerződésmintából:

 

BÉRLETI SZERZŐDÉS

"Amely létrejött egyrészről

Név:………………………………………………………………………………………………………

Születési név: ……………………………………………………………………………………………

Születési hely, idő: ………………………………………………………………………………………

Anyja születési neve: ……………………………………………………………………………………

Lakcím: …………………………………………………………………………………………………

Adóazonosító: ……………………………………………………………………………………………

E-mail-cím: ………………………………………………………………………………………………

Telefonszám: ……………………………………………………………………………………………

mint Bérbeadó,

másrészről

Név: ………………………………………………………………………………………………………

Születési név: ……………………………………………………………………………………………

Születési hely, idő: ………………………………………………………………………………………

Anyja születési neve: ……………………………………………………………………………………

Lakcím: …………………………………………………………………………………………………

Adóazonosító: ……………………………………………………………………………………………

E-mail-cím: ………………………………………………………………………………………………

Telefonszám: ……………………………………………………………………………………………

mint Bérlő

(a továbbiakban Bérbeadó és Bérlő együtt: Felek) között az alulírott napon és helyen, az alábbi feltételekkel.

  1. A bérleti szerződés tárgya

1.1. A Bérbeadó kijelenti, hogy tulajdonát képezi a ……………………………………………. helyrajzi számú, ………………………………………………………………………………… szám alatt található, ………….. m² alapterületű lakás ingatlan (a továbbiakban: Bérlemény).

1.2. A Bérleményben a mellékelt birtokbaadási jegyzőkönyvben szereplő berendezési tárgyak találhatók, amelyek Bérbeadó tulajdonát képezik.

1.3. A Bérbeadó rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban bérbe adja és a Bérlő bérbe veszi a Bérleményt lakás céljára … fő részére, ismert és megtekintett állapotban.

1.4. A Bérbeadó a Bérleményt legkésőbb 2024……………….. napján köteles rendeltetésszerű állapotban lakáscélú használatra a Bérlőnek birtokba adni. A birtokbaadás előtt Felek bejárták a Bérleményt, így jelen Szerződés aláírásával és a kulcsok átadásával Bérlő egyben a birtokbaadást is elismeri.

  1. Bérleti díj és költségek
    1. Bérleti díj

A Bérlő a Bérlemény használatáért havonta …………………….. ,- Ft (azaz …………………………. forint) összegű bérleti díjat köteles fizetni a Bérbeadó számára a jelen szerződés rendelkezéseinek megfelelően, amely bérleti díj nem tartalmazza a közüzemi szolgáltatások (villany, gáz), internet, telefon, biztosítás, stb. díját.

A Bérlő a bérleti díjat a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig köteles megfizetni a Bérbeadó részére az általa megjelölt, ………………………………………………………... számú bankszámlára történő átutalással /kézpénzben.

Felek kijelentik, hogy az első havi bérleti díj a jelen szerződés aláírásával egyidejűleg készpénzben megfizetésre került.

A Felek valamennyi körülmény alapos mérlegelésével és figyelembe vételével állapították meg a bérleti díj összegét és azt teljes mértékben megfelelőnek és elegendőnek tartják.

A Bérbeadó jogosult a bérleti díjat a szerződés évfordulójakor évente egyszer, a fogyasztó árindexnek megfelelő mértékben megváltoztatni. Ezen változásról értesíti e-mailben a Bérlőt.

    1. Óvadék (kaució)

A Felek rögzítik, hogy a Bérlő a jelen szerződés aláírásával egyidejűleg ……………………..….,- Ft, azaz …………………………..…. Ft összeget óvadék jogcímén – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 5:95. § (1) bekezdésének a) pontja alapján – megfizetett a Bérbeadó részére, amely összeg átvételét Bérbeadó a jelen szerződés aláírásával elismeri."

 

Információk a BÉRLETI SZERZŐDÉSMINTA letöltéséhez!

Amennyiben az általam készített bérleti szerződésmintát szeretnéd felhasználni, kérlek, küldj egy e-mailt a julia@drszakall.hu címre vagy vedd fel velem a kapcsolatot az oldal alján található linken! Válaszomban tájékoztatlak a bérleti szerződésminta megküldésének feltételeiről, így a fizetendő díjról, valamint a megküldés formátumáról.